Toodete pildistamine

Olles viimasel ajal üha rohkem enda fookuse suunanud tootefotograafiale, panen kirja mõned mõtted ja näpunäited.


Kui toodete pildistamisega alustasin, siis mõtlesin, et see on üks lihtsamaid fotograafiažanre üldse. Paned aga toote kaamera ette, valguse paika ja muudkui pildistad. Modell on paigal, ei pilguta silmi, ei keeruta ja lõpptulemus on täpselt selline nagu Giorgio Armani reklaamis.  Eh…pean tunnistama, et eksisin ja rängalt. Ma usun nüüd hoopis vastupidi - see on üks keerukamaid väljakutseid. 

Samas väljakutsed mulle meeldivad ja panevad rohkem pingutama. Nii ma siis pingutangi viimasel ajal palju arvuti taga. Lõikan, kleebin, kustutan, korrigeerin, värvin piksleid jne. Nagu kunagi MS Paintis (lisan kohe näite allpool).


Lugu jätkub peale seda kunstiteost…


Ülaltoodud pilt võiks välja näha umbes selline nagu 6-aastane Ivar selle arvutis maalis. Tõtt-öelda ei oska ma siiani palju paremini joonistada, küll aga olen harjutanud tublisti pilte töötlema! Ma tean, et ka selles osas on mul veel päris pikk tee minna, aga midagi ma siiski juba tean. 

Esmalt tean seda, et tootefotograafia on üks nõudlikumaid žanre. Kuna pildid on tehtud väga lähedalt ja reeglina ka väga hea kvaliteediga, siis tundub iga pisem tolmukübe kärbse suurune. Need “kärbsed” tuleb kõik minema ajada. See on aga üks väike osa kogu protsessist.

Kuna töötlemise protsess on iga sessiooni ja toote puhul veidi erinev, siis ma ei hakka samm-sammult kõiki etappe siin lahti kirjutama. Lühidalt - korrigeerid valgust, kontrasti, värve, varje jne. Kui tootel on vaja vahetada taust, siis läheb veel põnevamaks, sest taust ja pildistatud toode ei ole üldjuhul sama tonaalsusega. Lõikad toote välja, asetad soovitud taustale ja parandad veel, et tulemus oleks võimalikult loomulik ning puhas. Lisad varju ja voilá, ongi valmis! Lõpptulemus võikski välja näha nagu oleks üks ilus toode asetatud kaunisse kohta ja tehtud üks lihtne pilt. 


Ma sooviks öelda kõikidele, kes soovivad enda toodetest kunagi pilte saada, et nähke enne pildistamist veidi vaeva ja tehke eeltööd. Kui tegemist on näiteks rõivastega, siis triikige või aurutage juba eelnevalt tooted ära. Kui seda pole võimalik teha, siis võtke stuudiosse aurutaja kaasa. Photoshop on küll võimas tööriist, aga fotograafil kulub hiljem hulganisti tunde, et kortsud “sirgeks” saada (igal pildil eraldi). Riiete puhul on abiks kübemete eemaldamisel riiderull - see liimiga kaetud paber. Nagu päriselu photoshop, kaotab kõik kübemed sekunditega!


Muude toodete puhul võiks jälgida, et ei oleks määrdunud ja tolmused. Muud kunsti polegi. Vähemalt ei tea hetkel välja tuua midagi, mida eriliselt silmas peaks pidama.


Ma jõuan nüüd lõpusirgele ja räägin põgusalt toodete pildistamise hinnast. See on küllaltki lai ja samas tundlik teema ja räägin enda kui fotograafi seisukohast.  Kui soovite avaldada ka enda arvamust, siis mul oleks selle üle ainult hea meel! Minu kontaktid on kodulehel olemas.

Aastatega olen mõistnud, et fotograafia on töö nagu iga teinegi ja töö eest peab saama palka. Ma pean piinlikkusega tunnistama, et ma ei ole kuigi osav küsija ja seetõttu hoian ma peaaegu iga kord peast kinni kui järjekordset sessiooni töötlen. Eesti on väike riik ja ilmselt siin elavatest kodanikest iga kolmas on fotograaf. Vähemalt tundub nii. Kuidagi peab aga toime tulema ja seetõttu müüaksegi end odavalt, et vähegi tööd oleks. 

Ma usun, et kogemustega kasvab ka oskus ennast ja enda tööd adekvaatselt hinnata. Ma luban, et kahe kuu pärast ei ole mu hinnakiri enam selline nagu ta täna on.


Toon ühe hüpoteetilise näite - mõne tuntuma brändi eelarve pildistamiseks on alates 10 000 eur ja selle eest valmib ÜKS pilt, mida reklaamis kasutatakse. Mõistagi on sellise sessiooni taga sageli ka suurem tiim, aga alati ei pruugi olla. See üks pilt toob ettevõttele ka mitmekordselt raha tagasi.

Miks see peaks kuidagi erinev olema väiksemate brändide puhul? Ma ei väida, et mõni alustav väike-ettevõte peaks iga sessiooni eest välja käima vähemalt 10 000 EUR, see oleks jabur. Tahan öelda seda, et kui tegemist on siiski tootefotodega, mis potentsiaalselt peaks suurendama toodete müüki, siis tuleb sinna ka panustada. 

Mul on olnud varasemalt ikka juhtumeid, kus ma näen, et on väga hinnatundlik klient ja teen siis vastavalt sellele enda pakkumise 200 EUR 2h pildistamist ja 30 tootepilti. “Aga kas odavamalt saaks?” on vastus. No kamoon!


Loodan, et kellelgi seda lugedes käsi rusikasse ei tõmbunud. Tahtsin lihtsalt hingelt ära saada. 


PS! Minult võib ikka pakkumist küsida. Tõenäoliselt tuleb pakkumine alla 10 000 euri :)




  


  




 


 

Using Format